Viktor IV Viktor IV

Bulgar Time

Omstreeks 1978 raakte Bulgar gefascineerd door klokken. Hij vond dat het tijd werd om een eind te maken aan de eeuwig onveranderlijke manier waarop wij de tijd aangeven en aflezen.
Het begon met een wijzerplaat van een klok in een bar, waarop hij de zes verwijderd had en de andere cijfers vervolgens gelijk verdeeld, zodat oppervlakkig gezien alles normaal leek. Het had vooral een heel verwarrend effect op mensen die er na hun werk, voor het naar huis gaan, even een borrel kwamen drinken.

Viktor noemde zijn nieuwe passie ‘Bulgar Time’.
Toen heeft hij een ingenieus klokwerk uitgedacht, waarbij de wijzers andersom draaiden (de zes kwam weer terug), terwijl de wijzerplaat gespiegeld was en op de kop (de zes boven, de twaalf onder).
In september 1981, na vele tochtjes met Ina in zijn 2CV naar Zwitserland, waren eindelijk de eerste prototypes klaar van de ‘Bulgar Time Amsterdam’ quartz horloges. Daarna ontwikkelde hij nog verschillende ontwerpen, zelfs met dubbele en driedubbele snelheid, die hij aanvankelijk zelf verkocht.

Vlak vóór zijn dood sloot hij in 1986 een contract met Art Expo in Odense, Denemarken, om de vier modellen die hij zelf het beste vond op de markt te brengen in een genummerde oplage en verpakt in een zwarte doos met bijbehorend boek getiteld ‘The Time Is Always Now’. www.artandphoto.dk